Zwem je fit! Train het hele lichaam in het water

Zwemmen is een zeer geschikte training voor zowel jong als oud. Daarom zie je ook bij veel zwembaden een groot aanbod aan doelgroepen: baby's, kinderen, volwassenen en ook senioren.

Voor alle doelgroepen geschikt

Zwemmen is naast een hele goede training voor het gehele lichaam ook zeer geschikt om kracht op te bouwen.Een mooi voorbeeld is wanneer kinderen het zwem ABC doorlopen. Bij het A diploma hebben de kinderen vaak veel moeite om enkele meters rugslag te zwemmen. Terwijl bij het C diploma er volledige banen worden gezwommen. Ook wordt er gedurende de lessen aan de motoriek gewerkt. Bij het aanleren van de zwemslagen maken zowel armen als benen een beweging waardoor er motorische vaardigheden worden ontwikkeld. Dit is niet enkel alleen bij kinderen. Er kan uiteraard altijd op latere leeftijd gestart worden met het aanleren van zwemslagen!

Door het water vallen de aspecten van de zwaartekracht weg. Op het droge worden we juist door de zwaartekracht van de aarde altijd naar beneden getrokken. Door de lucht (lichte substantie) worden wij, wanneer wij springen, snel weer naar beneden getrokken. Dit is juist in het water heel anders en kunnen we zweven, omdat de zwaartekracht ons niet zo krachtig naar de grond trekt.

Er is nauwelijks belasting op de gewrichten wanneer je door het water wandelt of zelfs springt. Dit maakt zwemmen voor heel veel doelgroepen geschikt. Denk daarbij aan zwangere dames die juist in het zwembad hun zware buik even niet voelen en gewichtloos door het water zweven.

Voor ouderen betekent dit juist dat er veel minder druk op de gewrichten komt. Hierdoor ervaren ouderen vaak veel meer bewegingsvrijheid wanneer ze in het zwembad zijn. Ze kunnen dan ook weer meer bewegingen maken waardoor juist de gewrichten en de spieren rondom de gewrichten een stuk soepeler blijven.  

Ook voor mensen die aan het revalideren zijn of een blessure hebben, kan zwemmen een uitkomst bieden doordat er veel minder belasting op de gewrichten wordt ervaren. 

Fitter worden door zwemmen?

Tijdens het zwemmen van bijvoorbeeld de borstcrawl, waarbij de armen over het water gaan en er getrappeld wordt met de benen, worden er al veel spieren aangespannen. Tijdens de borstcrawl zorgen de schouders voor de rotatie en wordt er met de handen water naar achteren verplaatst. Hierbij train je dus al verschillende spiergroepen in de armen. De ligging bij de borstcrawl is op de buik. De ademhaling vindt zijwaarts plaats. Er vindt dus altijd lichte rotatie in het bovenlijf plaats. Hier komen dan ook de buikspieren en core aan bod. Ook hebben we dan nog de beenslag die zorgt voor extra snelheid, stabiliteit en stuwing. Hierbij wordt er een beweging vanuit het heupgewricht ingezet tot aan zelfs de tenen. Dit maakt zwemmen dan ook een totale workout voor het hele lichaam.

Kortom, bij alle slagen komen er veel verschillende spieren aan bod. Dit maakt zwemmen dan ook een total body workout! Heb je de slagen goed onder controle, dan kun je aan de slag om je conditie te verbeteren. Probeer iedere zwemsessie meer banen te zwemmen. Wissel de verschillende slagen met elkaar af en daag jezelf uit! 

Wil jij starten met sporten of gebruikmaken van een voordeliger sportabonnement? Check of jouw werkgever al is aangesloten bij BedrijfsFitnessAbonnement.nl!