Bedrijfsfitness en de werkkostenregeling

De werkkostenregeling (afgekort WKR) geeft de mogelijkheid om onbelaste vergoedingen aan werknemers te geven. Binnen de WKR behoort alles wat u aan een werknemer vergoedt tot het loon. Hierbij kunt u denken aan een reisabonnement voor het OV, maar ook aan gereedschap, een smartphone of een fitnessabonnement.

Vrije ruimte WKR

Er zit natuurlijk wel een max aan de hoogte van de vergoedingen die u mag geven. Het totale bedrag dat u aan onbelaste vergoedingen mag geven, is sinds 2020 1,7% van de eerste €400.000 aan de loonsom van alle medewerkers samen. Voor het bedrag boven €400.000 blijft het oude percentage van 1,2% gelden.

Deze hoogte van vergoeding heet de vrije ruimte. Binnen deze vrije ruimte gelden geen voorwaarden voor de bestedingen. Gaat u over deze vrije ruimte heen, dan betaalt u 80% belasting over het extra bedrag. Let dus goed op dat u binnen het criterium blijft.

Bedrijfsfitness binnen de werkkostenregeling

Wilt u uw medewerkers een vergoeding geven voor hun sport- of fitnessabonnement? Dan valt deze vergoeding binnen de vrije ruimte van uw werkkostenregeling. Het is mogelijk om het gehele abonnement te vergoeden, maar het is ook mogelijk om slechts een deel van het abonnement te vergoeden (werkgeversbijdrage). Op die manier biedt u een uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarde, maar wordt de vrije ruimte minder belast.

Wij denken graag met u mee over de beste oplossing voor uw bedrijf en werknemers.