Waarom zijn eiwitten belangrijk voor je lichaam?

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van je lichaam. Maar wat doen eiwitten precies en hoe verhoudt dit zich tot jouw workout?

Wat doen eiwitten precies?

Eiwitten zorgen voor de opbouw en de groei van je spieren. Wanneer je sport, beschadig je jouw spieren waardoor er spierschade optreedt. Dat klinkt heel ernstig, maar dit is juist nuttig. Je lichaam gaat namelijk de spieren herstellen en daardoor worden de spieren na iedere training steeds een beetje groter en krachtiger. Maar heb jij na een workout niet voldoende eiwitten in je lichaam, dan kan de spierschade niet hersteld worden en kunnen je spieren dus ook niet groeien.

Eiwitten leveren ook aminozuren, dit zijn bouwstoffen voor het eiwit in de lichaamscellen. Ook zijn eiwitten belangrijk voor ons zenuwstelsel en voor onze botten om botweefsel op te bouwen. 

Waar vind je eiwitten?

Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Een persoon heeft gemiddeld ongeveer 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig, voor recreatieve sporters. Voor wedstrijdsporters ligt de aanbeveling hoger, namelijk op 1,2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht. 

Voor een gewicht van 80 gram, heb je als recreatieve sporters dus ongeveer 80 gram eiwit per dag nodig. En dat is helemaal niet zo lastig als het misschien lijkt. Wij Nederlanders eten namelijk al veel eiwitten: een boterham met kaas, een glas melk of kip tijdens het avondeten. Het is daarom niet moeilijk om elke dag je behoefte aan eiwitten binnen te krijgen. 

Eiwitshakes

Je ziet het tegenwoordig overal, dure eiwitshakes die worden aanbevolen om na het sporten te drinken. Maar voor recreatieve sporters zijn deze eiwitshakes dus helemaal niet nodig, mits je gevarieerd eet met daarin eiwitten (zoals hierboven beschreven). Het is dan ook voldoende om na het sporten een schaaltje kwark met fruit te eten, een gekookt eitje of een koud glas melk. 

Wil jij starten met sporten of gebruikmaken van een voordeliger sportabonnement? Check of jouw werkgever al is aangesloten bij BedrijfsFitnessAbonnement.nl!