Training tijdens en na de zwangerschap

Kun je nog wel door blijven trainen als je zwanger bent?

De zwangerschap is een prachtige periode. Je lichaam verandert, want er groeit een mensje in je. Voor de meeste vrouwen een heel mooie tijd! Helaas kan de zwangerschap ook gepaard gaan met vervelende complicaties. Denk aan bekkenbodeminstabiliteit of last van de gewrichten. Dit kan het trainen moeilijker maken. Maar ook dan zijn er nog opties, afhankelijk van hoe jij je voelt. Maar trainen kan ook de zwangerschap juist vergemakkelijken, en dan ook met name de herstelperiode na zwangerschap (postpartum). 

Een aantal voordelen op een rijtje:

  • Het helpt bij gewichtscontrole
  • Verkleint de kans op hoge bloeddruk
  • Verbetert slaap
  • Helpt zwangerschapsdiabetes voorkomen
  • Helpt je lichaam sterk maken voor de aankomende bevalling

Tips om te trainen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je je dus beter focussen op wat wel kan! En dat is heel veel. Je bent als zwangere vrouw niet gehandicapt. Krachttraining is in veel gevallen zelfs heel goed! HIIT trainingen en cardio worden op den duur lastiger en misschien onverstandig en contactsporten kun je tijdens zwangerschap beter helemaal vermijden (bijv. boksen of judo). Natuurlijk is het heel persoonlijk en moet je je er ten alle tijden goed bij voelen. 

Tijdens de zwangerschap maak je een hormoon aan, relaxin, dit maakt weefsel weker. Veel druk op de voorste buikspieren is dan ook niet verstandig, hierdoor vergroot je de kans op een diastase (grote opening van de voorste buikspieren). 
Hoe veel druk zet je op de bekkenbodem, hoe is jouw houding (Zone Of Apposition), zet je je adem vast en klem je je kaken tijden krachttraining? Dit zijn allemaal factoren om rekening mee te houden. Deze beslissen waar je het best aan kan gaan werken, of wat je beter kunt laten.

Ook na de zwangerschap kun je aan de slag om jouw lichaam zo snel mogelijk weer juist te laten functioneren. En nee, afvallen of zo snel mogelijk een platte buik is hierbij totaal niet van belang!

Waar het veel meer om draait postpartum is het herstellen van de ademhaling, verbeteren van postuur en zorgen dat de spieren en ligamenten in je lichaam weer op de juiste manier gaan samenwerken. Met name de bekkenbodem en core (rompstabilisatie) spelen hier een grote rol. Dit bouw je op in verschillende stadia.

Wil je graag sporten rondom zwangerschap? Vraag om advies bij jouw verloskundige of een bekkenbodemspecialist. Deze kent jouw persoonlijke verhaal. Ga niet zomaar op eigen houtje aan de gang. Zoek een goede trainer, die gespecialiseerd is in post-nataal fitness. En kijk of een bekkenbodemfysio iets voor jou is. Dit kan veel klachten naderhand voorkomen en je fit en sterk de zwangerschap door krijgen.

Deze blog is geschreven door Stella Roggeband van Fit By Stella, Personal Trainer gespecialiseerd in post-nataalfitness, en werkzaam bij Fitland Gemert.

Wil jij starten met sporten of gebruikmaken van een voordeliger sportabonnement? Check of jouw werkgever al is aangesloten bij BedrijfsFitnessAbonnement.nl!