Voor of na het sporten eten?

Kun je het beste voor of na het sporten eten?

Wanneer jij een sportieve activiteit hebt gepland, zoals tennis, voetbal of hardlopen, heeft jouw lichaam brandstof nodig om op te draaien. Lees hier onze beste tips voor eten rondom een sportmoment.

Eten en drinken voor het sporten

Een grote maaltijd net voor het sporten kun je het beste 2 tot 3 uur van tevoren eten. Zo geef je jouw lichaam voldoende tijd om het voedsel te verteren en krijg je minder snel last van je maag en darmen. Eet je toch vlak voor het sporten een grote maaltijd, dan heeft je maag/darmkanaal bloed nodig om het voedsel te verteren, maar tegelijkertijd hebben je spieren tijdens het sporten ook bloed nodig. Deze twee processen gaan elkaar tegenwerken, waardoor je last kunt krijgen van je maag en darmen.

Een kleinigheidje voor het sporten

Wil je een hongergevoel voorkomen tijdens jouw work-out, dan is het raadzaam om iets kleins te eten voor het sporten. Daarbij kun je denken aan groenten, volkoren boterhammen of een banaan. Zo geef je jouw lichaam voldoende energie en voedingsstoffen om de work-out af te maken.

Sporten op een lege maag

Ga jij regelmatig sporten op een lege maag? Dat is niet verstandig. Zonder voldoende brandstof in je lichaam krijgen je spieren te weinig energie en dat kan nadelig zijn voor de spieropbouw. Daarnaast heb je minder energie en is de kans groot dat je eerder stopt. Het kan zelfs voorkomen dat je flauwvalt, omdat het glucosegehalte in je bloed te laag is.

Een snellere vetverbranding door sporten op een lege maag? Dat is een fabel, je gaat niet meer of sneller vet verbranden.

Eten na het sporten

Een grote maaltijd kun je het beste ná het sporten eten. Je lichaam ontvangt dan alle voedingsstoffen om te functioneren, maar ook extra energie en eiwitten voor het spierherstel. Het liefst vermijd je teveel verzadigde vetten en suikers in je maaltijd na het sporten, maar dat is bij ieder gezond eetpatroon het geval.

Een goede maaltijd na het sporten brengt je energiepeil weer op niveau, geeft je voldoende eiwitten om je spieren te helpen herstellen en bevat vitamines en mineralen om je lichaam te verzorgen.

Starten met sporten?

Wil jij starten met sporten of gebruikmaken van een voordeliger sportabonnement? Check of jouw werkgever al is aangesloten bij BedrijfsFitnessAbonnement.nl!