Hoe kun je kramp voorkomen?

Iedereen heeft er wel eens last van: kramp die plots in je spieren schiet, tijdens of na een intensieve work-out. Het kan heel abrupt opkomen en veel pijn veroorzaken. Lees meer over hoe kramp ontstaat en wat je kunt doen om kramp te voorkomen.

Hoe ontstaat kramp?

De precieze oorzaak van kramp is niet bekend. Het kan namelijk door meerdere factoren worden veroorzaakt en kan per persoon verschillen. Kramp ontstaat mogelijk door:

  • Te weinig suiker of glucose in je lichaam
  • Overbelasting van de spieren, bijvoorbeeld tijdens of na een intensieve work-out
  • Te weinig bloed naar je spieren, bijvoorbeeld omdat je net een grote maaltijd hebt gegeten. Het bloed gaat dan naar je maag/darmen om het voedsel te verteren en er gaat te weinig bloed naar je spieren
  • Vochtverlies door bijv. zweten en te weinig drinken, waardoor de elektrolytenbalans wordt verstoord. Dat kan bijvoorbeeld een tekort aan natrium, kalium of magnesium zijn.

Wat kun je doen bij kramp?

Kramp is het samentrekken van alle spiervezels in de benen, voeten, handen of op een andere plaats in het lichaam. De spieren kunnen zeer gespannen aanvoelen en in sommige gevallen ook veel pijn doen.

De beste remedie tegen kramp is de spier langer maken door te rekken. Alle spiervezels zitten samengetrokken, door te rekken zorgt je ervoor dat alle spiervezels ontspannen. Ook door over de spiervezels te wrijven of knijpen kun je ze helpen ontspannen, zodat de kramp over gaat.

Ga niet rekken door aan een been of voet te trekken.  Zo’n abrupte beweging kan een spierscheur veroorzaken. Probeer langzaam en voorzichtig te rekken zodat je spieren rustig kunnen ontspannen en de kramp wegtrekt.

Tips om kramp te voorkomen

Heb jij wel eens last van kramp tijdens of na het sporten? Met deze tips kun je proberen kramp te voorkomen.

  • De meest belangrijke tip: Luister naar je eigen lichaam en doe niet meer dan je lichaam aankan. Bouw een sportroutine rustig op en probeer je lichaam niet uit te putten.
  • Voorkom een vochttekort en drink voldoende water tijdens het sporten.
  • Bij een lange of intensieve work-out kun je ook voor sportwater of sportdrank kiezen.
  • Vermijd een zware maaltijd vlak voor het sporten.
  • Blijf niet te lang in een houding staan/zitten. Sta op en beweeg of loop een rondje.
  • Draag geen knellende kleding, daardoor kan de bloedtoevoer naar je spieren afgesloten worden.

Wil jij starten met sporten of gebruikmaken van een voordeliger sportabonnement? Check of jouw werkgever al is aangesloten bij BedrijfsFitnessAbonnement.nl!