Waarom is sporten goed voor je immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem zorgt ervoor dat je meer vatbaar bent voor virussen, bacteriën of andere invloeden van buitenaf. Een verkoudheid, griep of moeheid liggen dan al snel op de loer. 

Sporten zorgt voor een gezond lichaam en vergroot je immuunsysteem. Maar hoe werkt dat?

Het immuunsysteem wordt ook wel je "weerstand" genoemd. Het immuunsysteem beschermd jou tegen virussen en bacteriën en zorgt ervoor dat jouw lichaam in goede conditie blijft. Een onderdeel hiervan zijn de witte bloedcellen, die ongewenste invloeden van buitenaf herkennen en hierop reageren. Door matig of intensief te sporten, bevorder je de bloedsomloop in je lichaam. Een betere bloedsomloop zorgt er op zijn beurt weer voor dat de witte bloedcellen sneller in jouw lichaam worden verspreid en dus ook sneller bij indringers terechtkomen. Door weinig te bewegen, is het effect juist omgekeerd: de witte bloedcellen zijn langzamer en kunnen minder snel reageren op indringers.

Andere invloeden op je immuunsysteem

Naast sporten zijn er ook een aantal andere zaken die invloed kunnen hebben op jouw immuunsysteem. Zo is een gezond en gevarieerd eetpatroon de basis voor een sterke weerstand. Eet voldoende groenten en fruit om te zorgen dat je alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt om jouw immuunsysteem te ondersteunen.

Stress kan een negatief effect op je weerstand hebben. Als je veel stress ervaart, maakt je lichaam cortisol aan. Dit stofje zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt en je stofwisseling versnelt, het gaat aan de slag om brandstof te creëren zodat jij de stresssituatie op dat moment aankunt. Maar als je langdurig stress ervaart, dan zal de cortisolproductie het immuunsysteem onderdrukken. Je lichaam blijft namelijk in "overleefstand" staan in plaats van de rust en tijd te nemen om ziektekiemen te bestrijden.

Een combinatie van sporten, goede voeding en rust nemen zorgt ervoor dat jouw immuunsysteem goed blijft werken.

Meer informatie

Wil je meer informatie over BedrijfsFitnessAbonnement.nl?