Wist je dat veel Nederlanders slaapproblemen ervaren of regelmatig last hebben van slaaptekort? Misschien ben jij er wel 1 van. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je gezondheid, iets wat veel aandacht kan gebruiken. Een van de manieren om je slaap te verbeteren, is het aanpakken van je voedingspatroon. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt gebruiken om je voedingspatroon te verbeteren.

1. Vermijd suikerrijke maaltijden

Suiker geeft een korte energiepiek, maar daarna overgaat in een dip en vermoeid gevoel. Kies voor vezelrijke en volkoren maaltijden.

2. Tryptofaan

Dit aminozuur kan je helpen makkelijker in slaap te komen, doordat het melatonine aanmaakt.
Tryptofaan zit in producten als melk, kip, rijst, eieren, noten en spinazie.

3. Vitamine B6

Deze vitamine is belangrijk voor de productie van slaaphormonen. Samen met tryptofaan maakt het melatonine aan. Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden.

4. Gezond gewicht

Overgewicht of obesitas kan een negatieve invloed hebben op de slaap. Bij meer dan 40% van de mensen met obesitas komt bijvoorbeeld slaapapneu voor. Dit komt doordat het ademhalen wordt bemoeilijkt door vetweefsel rondom de borstkas. Bij slaapapneu komt de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk ten minste 10 seconden tot stilstand. Dit leidt tot slecht slapen, met als gevolg slaperigheid en brakheid overdag. Dit kan vervolgens weer leiden tot ongezonde voedingskeuzes en een grotere kans op overeten (fit.nl, 2022).

5. Vermijd Alcohol

Door alcohol val je misschien wel gemakkelijker in slaap, maar de slaapkwaliteit gaat flink achteruit. Je lichaam is namelijk druk bezig met de afbraak van alcohol.

6. Verminder cafeïne

Cafeïne verhoogt de alertheid en werkt slaap verstorend. Het blijft na gebruik enkele uren in de bloedbaan: de concentratie wordt pas na 3-5 uur tot de helft gereduceerd. In hoge doseringen kan het 9-15 uur in de hersenen actief blijven (!) Drink dus geen cafeïne houdende dranken vlak voor het slapen gaan en liever geen al te grote hoeveelheden gedurende de dag.

Meer informatie

Wil je meer informatie over BedrijfsFitnessAbonnement.nl?