Sporten met koud weer: 4 tips

Brrrr, het is veel te koud om naar buiten te gaan. Sla je sportmoment niet over omdat het koud is. Sporten in de buitenlucht is heel gezond, dus hier volgen 4 tips om de kou te trotseren.

1. Doe een goede warming up

Deze tip geldt voor ieder sportmoment, maar is bij koud weer ook zeer belangrijk. Een warming-up is bedoeld om je spieren op te warmen, zodat de doorbloeding wordt gestimuleerd en de spieren soepeler worden. Maar tijdens koud weer hebben je spieren meer tijd nodig om op te warmen. Neem dus de tijd om een goede warming-up te doen, om sportblessures te voorkomen.

2. Kleed je warm aan

Het klinkt als een hele logische tip, maar toch wordt er vaak niet gedacht aan goede, warme kleding. Goede kleding zorgt ervoor dat je lichaam gedurende de workout warm blijft, bijvoorbeeld met een thermoshirt of dikke sportsokken. De meeste warmte verlies je via je hoofd en handen, omdat die vaak onbedekt zijn. Een muts en handschoenen zorgen ervoor dat je de warmte voldoende vasthoudt. Let wel op dat je goed passende kleding aanschaft. Wanneer een thermoshirt of sportsokken te groot of te klein zijn, kan het gaan schuren, wat weer blaren tot gevolg heeft. En het zou zonde zijn als je door blaren je volgende sportmoment weer moet uitstellen.

3. Ben goed zichtbaar

Ga je het liefst 's ochtends vroeg of 's avonds na etenstijd sporten in de buitenlucht? Houd er dan rekening mee dat het buiten donker kan zijn, zeker tijdens de wintermaanden. Zorg dat je voldoende zichtbaar bent voor andere weggebruikers of tegenliggers tijdens je sportmoment. Dat kan door middel van een lampje op je hoofd, reflecterende kleding of lampjes op je lichaam. 

4. Adem door je neus

Extreem koude lucht is niet goed voor je longen. Probeer tijdens je sportmoment buiten door je neus te ademen. Hierdoor wordt de lucht eerst gefilterd en warmt het meer op voordat het in je longen terechtkomt. Vind je het moeilijk om door je neus te ademen? Dan kan een sjaaltje voor je mond ook al wonderen doen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over BedrijfsFitnessAbonnement.nl?