Wel of niet ontbijten? Is ontbijten beter voor je gezondheid of kan je ook gerust je ontbijt overslaan?

Helaas is er nog geen eenduidig antwoord op deze vraag. Er is nog veel discussie over de gezondheidseffecten van wel of niet ontbijten. De meeste onderzoeken laten zien dat ontbijten gezond kan zijn, voornamelijk bij kinderen en jongvolwassenen. Zo lijkt ontbijten te zorgen voor een verlaagd risico op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Het is helaas lastig om dit verband goed te leggen, het overslaan van ontbijt kan soms namelijk ook samenhangen met andere ongezonde gewoonten, zoals veel snoepen, roken, alcohol drinken en weinig bewegen. De negatieve gezondheidseffecten komen dan wellicht niet door het overslaan van het ontbijt, maar door deze andere gewoonten.

Omdat ontbijten ervoor zorgt dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt op een dag én vaak voor een regelmatiger eetpatroon zorgt wordt aangeraden wél te ontbijten. Als je toch niet ontbijt, neem dan wel iets gezonds mee voor in de loop van de ochtend zodat je niet in de verleiding komt iets ongezonds te halen in de kantine of onderweg.

Hoe ziet een gezond ontbijt er dan uit?

Denk aan een ontbijt van ongeveer 300-400 kcal. Verschillende voorbeelden zijn:

  • Volkorenbrood met 30+kaas of 100% pindakaas en een glas halfvolle (karne)melk of sojadrink.
  • Magere of halfvolle zuivel met volkoren ontbijtgranen (bijvoorbeeld havermout of muesli met minder dan 10g suiker per 100g).
  • Stukje fruit voor erbij, bijvoorbeeld door de yoghurt of plakjes banaan op de boterham.
  • Kies gezond broodbeleg, denk aan halvarine/margarine, 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, 100% pindakaas of een andere notenpasta zonder toegevoegd suiker of zout. Heb je meer tijd, doe dan een gekookt ei, avocado, tomaatje, komkommer of plakjes fruit op je brood.

 

Heb je moeite met ontbijten in de ochtend? Maak het jezelf dan makkelijker:

  • Zet de wekker een kwartiertje eerder of maak je ontbijt de dag van tevoren al klaar.
  • Krijg je een boterham niet weg? Soms lukt havermout of yoghurt wel, of schuif je ontbijt door naar een wat later moment.
  • Dek de tafel de avond van tevoren zodat je ’s ochtends alleen nog de gekoelde producten uit de koelkast hoeft te pakken.

Deze blog is geschreven door Body Support. Body Support biedt persoonlijke begeleiding op het gebied van voeding.

www.bodysupport.nl