Helpt sporten tijdens een burn-out?

De meningen zijn erover verdeeld. Is sporten tijdens een burn-out goed voor je of werkt het juist extra uitputtend? 

Allereerst is het van belang om te beschrijven wat een burn-out precies is. Een burn-out houdt in dat je lichamelijk en geestelijk "opgebrand" bent, vaak na een langdurige periode van stress. Dat kan komen door een stressvolle baan, maar kan ook komen door spanningen in je privé leven. Vaak is het dan ook een combinatie van beide factoren.

De symptomen van een burn-out uiten zich in steeds vaker moe zijn, slecht slapen, fysieke en geestelijke uitputting. Deze symptomen ontstaan vaak geleidelijk waarbij de energiereserves steeds verder op raken. Dit kan er voor zorgen dat zelfs de meest alledaagse taken te zwaar worden om uit te voeren.

Sporten kost energie

En tijdens een burn-out is dat juist hetgene waar je een tekort aan hebt. Op hoge intensiteit trainen of aan je conditie werken, is dan ook geen goed idee. Sportieve inspanningen zijn in lage dosering wel mogelijk tijdens een burn-out. Een korte, dagelijkse wandeling in de buitenlucht waarbij je niet buiten adem raakt, is al voldoende. Maar belangrijker is de herstelperiode na de inspanning. Door te ontspannen na het wandelen, gun je het lichaam zich te herstellen. 

Wat je vooral niet moet doen, is een inspannende prestatie van jezelf verwachten. Je hoeft niet verplicht een kwartier te wandelen als het niet gaat en het hoeft ook niet verplicht 1 kilometer te zijn. Maak een kwalitatieve wandeling waarbij je let op jouw lichaam en zintuigen. Het kan voor een sporter moeilijk zijn om te accepteren dat er niet gepresteerd kan worden. Maar ook sporters zullen een stap terug moeten doen en rust moeten nemen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over BedrijfsFitnessAbonnement.nl?