Een topconditie door touwtjepringen

Touwtjespringen is een veelzijdige conditie oefening die je eenvoudig thuis of in de sportschool kunt uitvoeren. Lees meer waarom touwtjespringen goed voor je is.

Touwtjespringen is een goede training om thuis of in de sportschool te doen. Tijdens een sessie werk je aan je conditie, kracht, explosiviteit en je balans. En het enige wat je er voor nodig hebt, is een touw!

Plyometrische training

Touwtjespringen is een plyometrische training. Dat houdt in dat je in korte tijd zoveel mogelijk kracht genereert. Oftewel, je gaat voor maximale explosiviteit. In deze vorm van training maak je eerst jouw spier lang en daarna in zo kort mogelijke tijd weer kort. Denk bijvoorbeeld aan box jumps, waarbij je van een box afspringt en daarna direct weer op een andere verhoging springt. 

Datzelfde gebeurt er bij touwtjespringen. Je ga je hele lichaam in een keer omhoog de lucht in springen, wat veel kracht vraagt. En daarbij worden je schouders, armen en rug in dit geval ook nog aan het werk gezet.

Je botten worden sterker

Door omhoog te springen moeten je botten tot drie keer jouw lichaamsgewicht opvangen. Dat zorgt ervoor dat je botten extra botmassa aanmaken en de botdichtheid wordt vergroot. Wat op den duur weer zorgt voor minder risico op botbreuken én botontkalking (osteoporose).

Je motoriek verbetert

Tijdens touwtjespringen gebruik je jouw handen en voeten tegelijkertijd. Balans is dan ook zeer belangrijk. Door touwtje te springen verbeter je jouw motoriek en daarmee ook je flexibiliteit en coördinatie. Slechts enkele minuten per dag touwspringen helpen je al bij het verbeteren van deze onderdelen.

Denk aan de warming-up

Hoewel touwtjespringen vaak wordt aangeraden als warming-up op zichzelf, wordt ook aangeraden om vóór je plyometrische training een warming-up te doen. Tijdens een training met veel explosiviteit krijgt je lichaam namelijk veel te verduren. Zorg dus dat je spieren goed warm zijn van tevoren, bijvoorbeeld door 10 minuten op de hometrainer te fietsen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over BedrijfsFitnessAbonnement.nl?