Een deadline op je werk, lange werkdagen, stil staan in de file, ruzie met je partner, schreeuwende kinderen, een overvolle agenda, social media, groepsapps. Dingen waarmee we dagelijks geconfronteerd worden en waarin er iets van ons verwacht wordt. Dit alles kan je stress en/of mentale klachten opleveren. 

Dan kan het heerlijk zijn om te gaan sporten of een lange wandeling in de buitenlucht te maken, om je overvolle hoofd leeg te krijgen

Bewegen bij stress en mentale klachten

Dat bewegen je kan helpen om stress te verhelpen of zelfs kan helpen bij angst en depressie is al eerder aangetoond. Maar hoe kan dat? En wat werkt voor jou?

Ten eerste komen er door beweging allerlei stofjes vrij in ons lichaam zoals endorfine die de mentale staat op een positieve manier beïnvloeden. Beweging zorgt ook voor optimalisatie van onze hersenfunctie. Daarnaast spelen psychosociale effecten mee. Je werkt bijvoorbeeld aan een bepaald doel, daagt jezelf uit, ervaart progressie, doet een positieve ervaring op, zorgt voor afleiding en hebt sociaal contact. Ook blijkt dat fysiek actief zijn in verband wordt gebracht met een hoger zelfvertrouwen en meer zelfeffectiviteit, oftewel het gevoel dat je in staat bent bepaalde taken te volbrengen.

Pak stress aan bij de basis. Waar ervaar jij stress van?

  • Ervaar je vooral stress gerelateerd aan je werk, overvolle agenda of financiën?
  • Heb je veel gedachten?
  • Hoe is je voedingspatroon, inname van cafeïne, suikers, slaapkwaliteit en leefstijl?
  • Ontspan je genoeg en hoe is je slaapritme?

Grijp in waar voor jou (de makkelijkste) mogelijkheden liggen.