Werknemers met een kantoorbaan zitten het grootste deel van de dag achter een computer. Hierdoor kunnen klachten zoals nek- en rugpijn ontstaan. Om lichamelijke klachten te voorkomen is het belangrijk te letten op je werkhouding. Ontzettend veel werknemers krijgen ieder jaar last van hun gezondheid naar aanleiding van een verkeerde houding tijdens het werk. Het is daarom des te belangrijker om extra aandacht te besteden aan een juiste werkhouding en klachten te voorkomen. We hebben een 4tal tips voor je op een rij gezet om je hierbij te helpen.

1. Wissel houdingen zoveel mogelijk af

Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten. Te lang dezelfde houding aannemen kan behoorlijk belastend zijn voor je spieren omdat je spieren continu aangespannen worden. Door regelmatig van houding te wisselen voorkom je dat je spieren overbelast raken. Ga af en toe een stukje lopen, ruim tussendoor even je bureau op of probeer je werk af te wisselen met taken die je niet achter je bureau hoeft te doen.

 

2. Voorkom inactieve houdingen

Blijf niet te lang in een inactieve houding zitten, zorg ervoor dat je een gezonde houding aanneemt. Een aantal aandachtspunten waar je op kunt letten zijn:

  • Wissel af met staand en zittend werken als dat mogelijk is.
  • Zorg ervoor dat je beeldscherm recht voor je staat op minimaal 40cm afstand.
  • Neem een actieve zithouding aan en zorg voor een rechte rugleuning.
  • Bel je veel? Zorg voor een headset zodat je houding niet verstoord wordt wanneer je de telefoon op wilt nemen.

 

3. Doe regelmatig spier- en schouderoefeningen

Je kunt achter je bureau eenvoudig een paar oefeningen doen om je spieren los te maken. Ga rechtop zitten en beweeg je knieën in 90 graden op en neer. Strek één voor één je benen en houd deze positie vast voor vijf tot tien seconde. Wissel van been en herhaal deze oefening een aantal keren.

Een andere oefening die goed werkt om je doorbloeding weer op te starten is door je armen langs je lichaam te laten hangen. Maak je armen zo zwaar als je kunt en houd dit 1 á 2 minuten vast. Gaan je vingers een beetje tintelen? Dat is alleen maar goed en betekent dat de doorbloeding weer op gang komt.

 

4. Veel korte pauzes is effectiever dan enkele lange

Op kantoor zit je vaak de hele dag achter een pc. De momenten dat je beweegt zijn de momenten dat je even drinken gaat halen of wanneer je naar het toilet gaat. Neem regelmatig een korte pauze. Het beste is om iedere 30 minuten een (micro)pauze te nemen, 2 minuten is al voldoende. Je kunt deze pauze gebruiken om rek- en strekoefeningen te doen, wat te drinken te halen of jouw collega een compliment te geven.

 

Lukt het jou om een actieve houding aan te houden? Je gaat merken dat wanneer je deze tips gaat gebruiken je veel klachten kunt voorkomen. Werk aan een gezonde leefstijl en waardoor je minder stress ervaart en je beter in je vel zit! Vertel het je collega’s en werk samen aan een gezonde werkhouding.